Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Emotionele detox

Steeds meer mensen staan stil bij de gunstige effecten van detoxen. Detoxen staat voor het verwijderen van afval uit je lichaam. Dit doe je op een manier zodat je je lichaam ondersteunt bij het afvoeren en verwerken van deze afval. Vaak denken we dan aan voedingstoffen of wellicht ook aan verontreiniging vanuit onze leefomgeving. De emotionele zuivering wordt vaak vergeten en onderschat. In het kader van gezondheid is echter ook een emotionele detox een aanrader. Vaak worden emoties onderdrukt, of we klappen dicht, ze krijgen geen ruimte. Deze emoties slaan we dan op in ons lichaam en ook dat zorgt voor een disbalans. Emoties, disbalans, detoxen? Goed laten we eens kijken naar wat emoties zijn.

Emoties, wat zijn dat?

E-motion, energie in beweging. We kennen het wel grote momenten van vreugde die helaas niet blijven duren maar gewoon weer voorbij gaan. Dit gebeurd ook met andere emoties, dus ook het gevoel van onmacht, teleurstelling, eenzaamheid, boosheid, verdriet zijn emoties die gewoon voorbij gaan. Emoties brengen energie in beweging in je lichaam.

Emoties zouden gewoon vrij mogen stromen. Wanneer je ze vrij kunt laten stromen, duren de pure emoties hooguit enkele minuten voordat deze veranderen in een andere emotie.

Kleine kinderen zijn een kei hierin. Ze vallen, huilen en dan is er weer wat anders. Ze zijn ongeremd in het toelaten van de emoties. Wanneer we groter worden leren we anders omgaan met emoties. Het begint al vrij vroeg met goed bedoelde opmerkingen van ouders als” Och kind, daar hoef je niet om te huilen hoor.” of “Stel je niet aan, er is niets aan de hand.” of “Jongens huilen niet” en nog veel meer. Je leert daardoor als kind al dat emoties niet altijd welkom zijn. Dat het niet altijd gepast is of welkom is. Het wordt steeds minder vrij om onze emoties vrij te uiten.

Wat gebeurt er in je lijf

Emoties zetten een fysieke reactie in je lijf in beweging. Wanneer je uitkijkt naar een leuke gebeurtenis bijvoorbeeld voel je dat je hart sneller gaat kloppen en de energie van opwinding door je lichaam stroomt. Voel je verdriet, dan kan het zijn dat dit zwaar op je borst drukt, dat je een brok in je keel voelt. Boosheid zorgt weer voor een andere reactie in je lichaam, het bloed pompt dan door je aderen en je hart klopt sneller. Zo heeft elke emotie zo zijn eigen manier van uiten. Er komen als het ware chemische processen in je lichaam op gang die ervoor zorgen dat je bewust wordt van je emoties. Emoties geven ons aan wanneer iets goed voelt, wanneer iets niet goed voelt. Het geeft aan of we ons veilig voelen en ook wanneer er gevaar dreigt. Echter we laten niet altijd de emoties toe. Er gebeurt iets, ons lijf reageert en wellicht ken je het dat je de neiging hebt om dicht te klappen.

De emotie die naar buiten wilde komen wordt vervolgens opgeslagen in het lichaam, in de cellen. Zo wordt ons celgeheugen meer en meer belast met onverwerkte emoties. Dit celgeheugen kan zodanig belast worden dat het vervolgens niet meer 100% functioneert als een gezonde cel.

Gevolgen van het onderdrukken van emoties

Onze cellen kunnen natuurlijk niet oneindig nieuwe ballast opslaan zonder daar iets van te merken. Cellen kunnen op een gegeven moment overbelast raken. Overbelast zodanig dat de cel niet meer 100% kan doen wat het zou kunnen doen. Fysiek ongemak kan dan ook een uiting zijn van een overbelaste celgeheugen.

Wanneer we emoties wegdrukken, negeren, parkeren of een plekje geven, betekent dat helaas niet dat ons lijf de kans heeft gehad om het te verwerken. Je kunt de emoties zien als een stroom van energie die wanneer het kan stromen, in en weer uitstroomt. Wordt het opgeslagen dan zit het ergens in je lijf. Dit kan, en dat is natuurlijk voor iedereen anders, tot uiting komen in fysiek ongemak.

Emotionele belasting

Deze emotionele belasting kan een grote rol spelen in jouw leven. Voel je je vitaal, energiek en zit je in flow? Of merk je dat het niet zo stroomt in je leven. Als het niet stroomt kan het zijn dat je al bewust bezig bent met het in eigen hand nemen van jouw gezondheid. Wellicht ben je op je voeding gaan letten, meer gaan bewegen, heb je ruimte ingelast voor jezelf door bijvoorbeeld meditatie of wandelingen in de natuur. Wellicht ben je ook al bewust van gebieden in je leven die op dit moment niet voor je werken en ben je er aan toe om ook daar andere keuzes te maken.

Zowel bewegen, voeding, ontspanning en keuzes in lijn met wie jij bent werken positief op je gezondheid. Zo ook het opruimen van overtollige ballast. Ballast die ervoor zorgt dat de huidige patronen lastig bewust te doorbreken zijn. Ballast die zorgt dat je vasthoud aan oud zeer, zonder dat je er bewust van bent.

Detox ook emotioneel

Klaar om aan de slag te gaan met deze ballast? Dan stop met het negeren van gevoelens, van emoties. Ga ermee aan de slag, laat ze toe en ontdek waar ze vandaan komen. Wanneer heb je je het eerst zo gevoeld. Wanneer je naar de bron van deze emoties kunt gaan kun je de gerelateerde patronen doorbreken. De bron van het fysieke ongemak kan ver in het verleden liggen. Je lichaam weet waar het bij hoort, je lichaamswijsheid kun je laten spreken. Je lichaamswijsheid kan je begeleiden in het loslaten.

Zorg dat je in contact komt met je lichaam. Dat je gaat luisteren naar wat je lichaam je aangeeft. Net zoals je lichaam prima aangeeft wat goed voor je is om te eten en wanneer het voldoende is. Als je de tijd neemt om te luisteren naar je lijf, dan kan je lijf je de weg wijzen naar jouw herstel.

Aan de slag hiermee?

Ben je benieuwd op welke manier dit voor jou kan werken? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een kennismaking. Als je wilt kan dit ook online.